Zazwyczaj kanapki z masłem orzechowym je się z dżemem. Banany to bardzo ciekawa alternatywa - w dodatku bardzo dobre rozwiązanie dla osób nie jedzących cukru. Dla słodkolubnych dodatkowo rodzynki :)
pieczywo (preferuję razowe)
masło orzechowe
banany dobrze dojrzałe, żółciutkie
ew. rodzynki
ew. troszkę soku z cytryny
Przygotowanie:
"Rozpaćkać" banana widelcem, można dodać troszkę soku z cytryny. Pieczywo posmarować masłem orzechowym, następnie bananami, można posypać niewielką liczbą rodzynek.
Jeśli robimy kanapki do szkoły, pracy lub na wycieczkę, banany lepiej jest pokroić w plasterki - nie będzie nic wyłazić bokami. Później kanapkę należy przykryć jeszcze jedna kromką pieczywa posmarowaną masłem orzechowym.
Wg. Wkn z pl.rec.kuchnia takie kanapki są bardzo dobre również jako tosty - kanapki z plasterkami bananów i przykryte drugą kromką pieczywa wystarczy wrzucić do tostera. Większość pieczywa tostowego nie jest wegańska, ale ze zwykłym chlebem też jest smaczne.