pomidor
ogórek świeży (mniej więcej tyle samo, ile pomidora)
sól
pieprz
olej z orzechów laskowych (lub ew. oliwa z oliwek)
ew. kawałek cebuli
ew. czosnek
wersja włoska:
- serek ricotta
- bazylia
wersja grecka:
- feta
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Pomidor i ogórek pokroić w niezbyt dużą kostkę, posolić, popieprzyć, wymieszać dokładnie. Serek ricotta nakładać łyżeczką na wymieszane warzywa - będzie miał nieregularne kształty. Polać olejem z orzeszków (lub oliwą), posypać bazylią. Nakładać na kanapki lub jeść z miseczki.
Do tej sałatki można także dodać drobno pokrojoną cebulkę, wyciśnięty czosnek, a serek ricotta można zastąpić fetą (wtedy zamiast bazylii, lepiej użyć pietruszki). Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Serek ricotta to serek robiony zazwyczaj z mleka koziego. Ma bardzo specyficzny smak i gładką konsystencję.
Nadesłał(a) ~Ewa,
dnia: 2003-01-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.