Zielone warzywa duszone z makaronem
Potrawa powstała w wyniku kombinowania co zrobić z makaronem pozostałym z wczorajszego spaghetti, więc osobiście proponuję ją właśnie w takich przypadkach.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
makaron
brukselka
brokuły
groszek
zielona papryka
cebula
marchewka (wiem, wiem, nie jest zielona, ale zdrowa :))
czosnek
sos sojowy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Brukselkę pokroić w ćwiartki, brokuły jak kto lubi (ja osobiście kroję również łodygę - w kostkę), paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce w grubsze paski. Czosnek posiekać.
Wszystko oprócz papryki poddusić na patelni wraz z groszkiem i dużą ilością pieprzu, solą i sosem sojowym. W ostatniej fazie dodać do reszty makaron i paprykę. Podsmażyć na patelni aż wszystko będzie ciepłe.
Wskazówki i uwagi:
Paprykę dodaję na końcu ponieważ lubię, gdy jest chrupiąca. Jeśli ktoś woli ją w innej formie, to nie widzę przeciwwskazań żeby dodać ją na wcześniejszym etapie gotowania.
Twoje zapiski: