Kotlety z fasoli gotowanej z mlekiem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
40 dag fasoli białej
pół szklanki mleka
cebula
olej do smażenia
jajka
sól
pieprz
panierka:
mąka
jajka
otręby
Przygotowanie:
Namoczoną na noc w przegotowanej i zimnej wodzie fasolę gotujemy z dodatkiem gorącego mleka. Cebulę kroimy i lekko rumienimy na oleju. Połowę fasoli mielimy w maszynce i mieszamy z cebulą, resztę fasoli łączymy z jajkiem, solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy masę i formujemy gruby wałek, który kroimy na kawałki o grubości 3 cm. Każdą część wyrabiamy nożem w mące na okrągłe kotlety. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy otrębami i smażymy na silnie rozgrzanym oleju z obydwu stron na jasnozłoty kolor.
Twoje zapiski: