puszka.pl - pysznie!

Kotlety z fasoli gotowanej z mlekiem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

40 dag fasoli białej
pół szklanki mleka
cebula
olej do smażenia
jajka
sól
pieprz

panierka:
mąka
jajka
otręby

Przygotowanie:

Namoczoną na noc w przegotowanej i zimnej wodzie fasolę gotujemy z dodatkiem gorącego mleka. Cebulę kroimy i lekko rumienimy na oleju. Połowę fasoli mielimy w maszynce i mieszamy z cebulą, resztę fasoli łączymy z jajkiem, solą i pieprzem.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy masę i formujemy gruby wałek, który kroimy na kawałki o grubości 3 cm. Każdą część wyrabiamy nożem w mące na okrągłe kotlety. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy otrębami i smażymy na silnie rozgrzanym oleju z obydwu stron na jasnozłoty kolor.
Nadesłał(a) Renata, dnia: 2000-08-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: