Sałatka z soczewicy i ryżu z pomidorami, ogórkami i sosem cytrynowo-czosnkowym
Sałatka podana na liściu sałaty stanowi danie samo w sobie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szkl. soczewicy + 3 szkl. wody
3 szkl. ugotowanego brązowego ryżu
1/2 szkl. cieniutko posiekanej czerwonej cebuli
1 ogórek
2 pomidory
1/2 szkl. posiekanej pietruszki
sos:
sok wyciśnięty z 2 cytryn (1/3 - 1/2 szkl.)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka skoncentrowanego soku jabłkowego (soku, a nie syropu do rozcieńczania wodą) lub łyżka startych słodkich jabłek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej
1/2 łyżeczki zmielonych nasion gorczycy (można zastąpić niewielką ilością łagodnej musztardy)
3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, wrzucić do gotującej się wody (3 szkl.). Gotować pod przykryciem na małym ogniu (w zależności od koloru 15-30 min., pomarańczowa najkrócej). Odsączyć, przestudzić.
Do przestygniętej soczewicy dodać ryż, cebulę, obranego i pokrojonego ogórka, pomidory bez skórki i pokrojone w kostkę oraz posiekaną pietruszkę.
Zmieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, sok jabłkowy, zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek, paprykę, zmieloną gorczycę lub musztardę i sól. Polać sałatkę sosem i wymieszać.
Twoje zapiski: