Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 jarmuż (6-8 szkl. posiekanego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2-3 ząbki czosnku
1/4 szkl. wody
Przygotowanie:
Jarmuż umyć, odciąć liście od łodygi, poszatkować w paski.
Czosnek zmiażdżyć. Wszystkie składniki poza jarmużem wymieszać, wrzucić do garnka i gotować na dużym ogniu ok. pół minuty. Zmniejszyć nieco ogień i dodać jarmuż, zamieszać. Gotować pod przykryciem często mieszając, aż zmięknie, ok. 5 minut.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast jarmużu można użyć kapusty liściastej (collard greens) - o gładkich, luźno ułożonych liściach, a nie zbitych jak w zwykłej kapuście. Osobiście w życiu jej nie jadłam i pewnie nawet nie widziałam.
Twoje zapiski: