Surówka z ogórka, mango i szpinaku
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
pęk szpinaku
1 owoc mango
1 duży ogórek
6 szalotek (może być inna cebula, ze względu na łagodność najlepiej czerwona)
1/2 szkl. (może być mniej) świeżych liści bazylii
sok z 1 cytryny
1/2 szkl. octu ryżowego
czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Przygotowanie:
Liście szpinaku umyć, a następnie osuszyć, ew. porwać na mniejsze kawałki. Wyłożyć na salaterkę. Mango pokroić w kawałki odkrojone od skórki [*], ogórka obrać i pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, bazylię pokroić w paseczki.
Wymieszać mango, ogórka, cebulkę i bazylię, dodać sos z soku z cytryny i octu. Wyłożyć wszystko na liście szpinaku i posypać mielonym pieprzem.
Wskazówki i uwagi:
[*] Mango należy odkroić od pestki (nie da się ładnie oddzielić miąższu tak jak np. w brzoskwiniach), każdą z połówek pokroić "w kratkę". Teraz należy wybrzuszyć skórkę w drugą stronę tak, żeby powstał "jeżyk", a następnie odkroić poszczególne cząstki owocu.
Innym sposobem jest obranie owocu, a następnie nacięcie go wzdłuż i odkrawanie kolejnych pasków miąższu.
Twoje zapiski: