Zupa z soczewicy, od Turka (z miętą)
Kikuś: "Podaje się z cytrynką i grzanką z pieczywa pszennego.
Zajebiste. Cały przepis jest bardzo podobny do hinduskiego przepisu na Dal."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
soczewica czerwona - 1/2 kg
olej z pestek winogron (lub inny)
koncentrat pomidorowy - ok. 1/2 słoiczka
odrobinę mięty świeżej
ok. 1l wody lub bulionu warzywnego
opcjonalnie: rosołek warzywny (kostka lub w proszku)
Przygotowanie:
Soczewica czerwona - zawsze biorę opakowanie 1/2 kg. Prażę ją na rozgrzanym oleju z pestek winogron (może być inny), krótko. Potem zalewam to wrzątkiem (trzeba dać tak z 1 litr) i rozgotowuję tą soczewicę na papkę (bo tak lubię).
Do tego trzeba dodać trochę koncentratu pomidorowego (do smaku, ok. 1/2 słoiczka), odrobinę mięty (takiej specjalnej - kupowanej u Turków), można wrzucić rosołek warzywny.
I to koniec całej zupy.
Twoje zapiski: