puszka.pl - pysznie!

Zupa z soczewicy z dodatkiem pora i kapusty

Michał: "Niedawno koleżanka poleciła mi takową zupkę i ja z pewnym niedowierzaniem posłuchałem jej. Teraz jest u mnie częstym daniem."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 7 osób

soczewica - ok. 0,5 kg
bulion warzywny - 1-5 do 2 litra
por - 1 średni
kapusta pekińska (można zastąpić zwykłą, białą kapusta)
sól
pieprz
inne przyprawy wg. smaku

Przygotowanie:

Jest to najzwyklejsza zupa jarzynowa na wywarze warzywnym z dodatkiem soczewicy. Kolor soczewicy można dobierać pod względem estetycznym tylko. Sekret tkwi w tym, że dodaje się drobno pokrojonego pora i trochę kapusty pekińskiej (ja daję zwykłą i też rewelacja!). Soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć. Przyprawy standardowe.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-02-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał Michał

Twoje zapiski: