Zupa z soczewicy z dodatkiem pora i kapusty
Michał: "Niedawno koleżanka poleciła mi takową zupkę i ja z pewnym niedowierzaniem posłuchałem jej. Teraz jest u mnie częstym daniem."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 7 osób
soczewica - ok. 0,5 kg
bulion warzywny - 1-5 do 2 litra
por - 1 średni
kapusta pekińska (można zastąpić zwykłą, białą kapusta)
sól
pieprz
inne przyprawy wg. smaku
Przygotowanie:
Jest to najzwyklejsza zupa jarzynowa na wywarze warzywnym z dodatkiem soczewicy. Kolor soczewicy można dobierać pod względem estetycznym tylko. Sekret tkwi w tym, że dodaje się drobno pokrojonego pora i trochę kapusty pekińskiej (ja daję zwykłą i też rewelacja!). Soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć. Przyprawy standardowe.
Twoje zapiski: