puszka.pl - pysznie!

Placek drożdżowy ze śliwkami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

3 szkl. mąki
40 g drożdży
3/4 szkl. śmietanki
5 łyżek cukru pudru
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
2 jajka + 3 żółtka + białko do posmarowania wierzchu
1 kg śliwek
cukier waniliowy

Przygotowanie:

1. Utrzyj w garnuszku drożdże, 2 łyżki mąki, 4 łyżki ciepłej śmietanki i łyżeczkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, niech drożdże zakipią.
2. Zagotuj w rondelku resztę śmietanki, zdejmij z ognia, wymieszaj z masłem, cukrem i solą.
3. Ubij mikserem 2 jajka i 3 żółtka. Przesiej do miski mąkę, wlej drożdże oraz wystudzoną śmietankę z masłem i jajkami. Wyrabiaj przez 10 min. - najpierw mikserem, a potem dłonią.
4. Uformuj z ciasta kulę, posmaruj masłem i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie wyjmij ze śliwek pestki i posmaruj dużą blachę masłem. Oprósz ją jeszcze przez sitko odrobiną mąki.
5. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na grubość 1 cm, przenieś na blachę. Posmaruj wierzch ubitym białkiem, ułóż śliwki i oprósz cukrem waniliowym. Zaczekaj, niech znów wyrośnie.
6. Piecz w temp. 170 stopni. Po 30 min. będzie gotowe.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-02-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani nr 10/2002

Twoje zapiski: