puszka.pl - pysznie!

Gotowane pory z sosem winegret z gorczycą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

3 duże pory

sos winegret z gorczycą:
łyżeczka gorczycy
łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz biały grubo zmielony

Przygotowanie:

Pokrojone na 1,5 cm kawałki pory dokładnie płuczę i wrzucam na gotującą się wodę. Gotuję do miękkości (około 10 min). Po ugotowaniu odcedzam i wykładam na półmisek.

Uprażoną gorczycę rozcieram w moździerzu lub mielę w młynku, dodaję ocet, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam i polewam pory.

Podaję z macą.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: serwis Gotowanie to sztuka!, przepis inspirowany "Biblijną ucztą" Kitty Morse

Twoje zapiski: