puszka.pl - pysznie!

Pomidorowa impresja na temat kalafiora (kalafior w sosie pomidorowym)

Oto sposób by raczej mało zdecydowanemu kalafiorowi zadać szyku! A jak? A tak!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

kilogram pomidorów
średniej wielkości kalafior
dwie średniej wielkości cebule
kilka ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy
sól
pieprz
garść świeżej bazylii

Przygotowanie:

Kalafiora pięknego, białego dzielę na niezbyt małe kawałki, myję dokładnie i gotuję przez kilka chwil w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. W zasadzie to nawet blanszuję - powinien być twardy i tylko lekko podgotowany. Odcedzam i pozwalam, by woda z niego dokładnie odciekła.

Cebule obieram i kroję na drobniuśką kosteczkę. Czosnek zaś obrany kroję w cieniutkie plasterki.

Pomidory obieram, kroję na ćwiartki, usuwam sok i nasiona ze środka.

Teraz łapię wielką patelnię, nalewam do niej kilka łyżek oliwy, rozgrzewam ją i wrzucam cebulę. Smażę do zeszklenia, cały czas intensywnie mieszając. Kiedy cebula szklista i miękka, dodaję czosnek i pomidory. Zmniejszam ogień i gotuję warzywa jakieś 20 minut, tak by powstała z niej jednolita masa. Do tej masy wrzucam kawałki kalafiora, potrawę doprawiam solą i pieprzem. Jeśli zbyt kwaśna, dodaję odrobinę cukru.

Potrawa z kalafiorem w środku powinna się jeszcze pogotować około 5 minut - tak by kalafior był cały czas twardawy.

Kiedy potrawa już na stole, posypuję ją obficie liśćmi bazylii.

Do tego najlepsza bagietka.

Surówka oczywiście niepotrzebna.

Smacznego!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-02-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: