Pizza nietypowa, na ziemniaczanym cieście drożdżowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto:
125 ml bardzo ciepłego mleka sojowego słodzonego (w naszym przypadku waniliowy Provamel, słodzony syropem z cykorii)
50 g świeżych drożdży
ok. 1 łyżeczki soli
170 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków (3 sztuki?)
2 łyżki stołowe suszonej natki pietruszki
250-300 g białej mąki pszennej z dodatkiem (ok. 20%) razowej - tyle, żeby przy wyrabianiu ciasto bardzo się nie kleiło do rąk
łyżka oliwy
pieprz czarny
to, co na cieście:
200 g drobnej cebulki pokrojonej w ćwiartki, uduszonej w 2 łyżkach oliwy
1/4 łyżeczki mielonego kminku
szczypta pieprzu czarnego
szczypta soli
5 ząbków czosnku przekrojonych na pół
sos pomidorowy (może być dobry koncentrat)
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać drożdże z mlekiem i szczyptą soli. Postawić w ciepłym miejscu (np. piecyk 50 st. C) na 10 min.
W drugiej misce wymieszać (ugotowane i ugniecione) ziemniaki z mąką, pietruszką, solą, pieprzem i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto około 10 minut, gdyby było zbyt wilgotne, dodać mąki. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć, odczekać godzinę.
W trakcie oczekiwania na małym ogniu, przez około 20-30 minut dusić cebulę z czosnkiem i przyprawami.
Nagrzać piecyk do ok. 210 st. C. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze przez ok. 2 min. i przełożyć do dobrze natłuszczonej formy, dobrze docisnąć. Piec 10-15 minut. Wyjąć, nałożyć cebulę, polać sosem.
Wskazówki i uwagi:
Provamel niedawno wycofał się z Polski, należy więc użyć mleka firmy Alpro (produkowane przez tę samą firmę).
Twoje zapiski: