Aromatyczna "tortilla de patatas" (fritata, fritatta)
Potrawa pochodzi z kuchni hiszpańskiej, ale jest w znacznym stopniu przeze mnie zmodyfikowana. Doskonałym uzupełnieniem dania jest kefir lub maślanka.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 2 osób
2 duze ugotowane ziemniaki
3 jajka
pół łyżki mąki
pomidor
pietruszka (lub bazylia)
olej
sos sojowy
pieprz
curry
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i przysmażamy na oleju na złoty kolor. W tym czasie miksujemy jajka z: mąką,pietruszką lub bazylią, sosem sojowym, curry i pieprzem (do smaku). Uzyskaną masą jajeczną zalewamy podsmażone ziemniaki na patelni i na wolnym ogniu trzymamy aż do ścięcia się jajek.
Możemy przyspieszyć ten proces podważając brzegi omletu i przelewając nieściętą jeszcze masę pod jego spód. Teraz przystępujemy do przewrócenia go na drugą stronę: po upewnieniu się, że omlet nie przylega do patelni na całej swej powierzchni, zsuwamy go na talerz, który następnie przykrywamy patelnią i obracamy.
Podsmażamy drugą stronę jeszcze przez chwilę, przekładamy go na talerz i ozdabiamy plasterkami pomidora. Życzę smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Dobra patelnia teflonowa pozwoli ci uniknąć problemów ze zdrapywaniem przypalonego obiadu z naczynia (używaj innej wyłącznie na własną odpowiedzialność).
Nadesłał(a) ~XgadzikX,
dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.