Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
3-4 łodygi selera naciowego
1 średnia marchewka
2 średnie cebule
puszka pomidorów bez skórki (lub 400 g świeżych pomidorów)
oliwa
kilka ząbków czosnku
bazylia świeża lub suszona
sól
ew. troszkę pieprzu lub chili dla podkręcenia charakteru
Przygotowanie:
Warzywa poszatkować drobno, udusić z dodatkiem oliwy na małym ogniu. Dusić w zależności od preferencji od 30 min. do 1,5 godziny. Pod koniec wrzucić świeżą bazylię i zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku.
Sos można zmiksować. Polać makaron i zajadać.
Wskazówki i uwagi:
Paweł Niezbecki, pl.rec.kuchnia: "Można też poeksperymentować z posypaniem całości posiekanymi orzechami włoskimi, leciutko podsmażonymi na oliwie... (seler naciowy doskonale komponuje się z orzechami)"
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-03-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przeisu podanego na pl.rec.kuchnia przez Dorotę