Pomidorowa sałatka wiosenna z tofu-fetą
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
5 pomidorów (muszą być smaczne)
tofu-feta (miękkie, lekko słone tofu nadające się również do smarowania)
ew. sól
ew. odrobina pieprzu
winegret:
sok z 1/3 cytryny
oliwa z oliwek (dobra), 3 razy tyle ile soku z cytryny
ząbek czosnku
2 łyżki oregano
Przygotowanie:
Pomidory ciachamy co najmniej na ćwiartki (ja lubię jeszcze te 1/4 na pół) i wrzucamy do michy, rozdrobnioną fetę siup do pomidorów.
Teraz robimy winegret z dodatkami. Do małego słoiczka (100 ml) z zakrętką wlewamy do 1/3 oliwy, dodajemy zmiażdżony lub utarty na tarce o drobnych oczkach czosnek, wciskamy cytrynę, wsypujemy oregano, następnie zakręcamy i wstrząsamy energicznie 30 sek.
Następnie polewamy sosem pomidory z fetą. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Twoje zapiski: