Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę)
Magdalena Bassett: "Sprytny sposób na przechowywanie świeżych ziół".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
zioła (np. lubczyk, bazylia) lub czosnek
oliwa
+ plastikowa folia
Przygotowanie:
Można ten lubczyk (lub inne zioła) posiekać, dodać do niego dobrej oliwy i wymieszać jak pastę. Tą pastę zawinąć w plastikową folię formując długi wałeczek i zamrozić.
Zamrożony wałeczek pokroić w malutkie kostki, trzymać w woreczku w zamrażalniku i dodawać do zup lub innych wedle smaku. Tak samo można robić "na zapas" czosnek.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga, kostki należy dodawać pod koniec gotowania - raz, żeby od zbyt długiego gotowania nie traciły aromatu, a dwa, że wrzucone do czegoś gorącego zachowają kolor, nie ściemnieją.
Robiąc kostki z różnych ziół warto je jakoś oznaczyć - np. wkładając karteczkę z podpisem pod ostatnią warstwę folii.
Twoje zapiski: