puszka.pl - pysznie!

Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę)

Magdalena Bassett: "Sprytny sposób na przechowywanie świeżych ziół".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

zioła (np. lubczyk, bazylia) lub czosnek
oliwa
+ plastikowa folia

Przygotowanie:

Można ten lubczyk (lub inne zioła) posiekać, dodać do niego dobrej oliwy i wymieszać jak pastę. Tą pastę zawinąć w plastikową folię formując długi wałeczek i zamrozić.

Zamrożony wałeczek pokroić w malutkie kostki, trzymać w woreczku w zamrażalniku i dodawać do zup lub innych wedle smaku. Tak samo można robić "na zapas" czosnek.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga, kostki należy dodawać pod koniec gotowania - raz, żeby od zbyt długiego gotowania nie traciły aromatu, a dwa, że wrzucone do czegoś gorącego zachowają kolor, nie ściemnieją.

Robiąc kostki z różnych ziół warto je jakoś oznaczyć - np. wkładając karteczkę z podpisem pod ostatnią warstwę folii.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Magdalena Bassett

Twoje zapiski: