puszka.pl - pysznie!

Spagetti z sosem pomidorowym

Dla osób nie łączących w jednym posiłku potraw węglowodanowych z białkowymi zalecam tę potrawę z makaronem ryżowym zamiast spaghetti, zawierającego w swoim składzie jajka. Należałoby wówczas zrezygnować z sera Parmezan (również smaczne bez). Taka wersja potrawy (z makaronem ryżowym) jest także wskazana dla osób unikających potraw zawierających mąkę przenną z drobnego przemiału.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

spaghetti z mąki durum lub makaron ryżowy długi - 0,5kg
koncentrat pomidorowy 30% - 1 słoiczek lub 2 małe puszki
ser Parmezan - wg potrzeb (opcjonalnie)
sól
tymianek - 1 łyżka
bazylia - 1 łyżka
oregano - 1 łyżeczka
cząber - 1 łyżeczka
papryka mielona (wg potrzeb słodka lub ostra) - 1 łyżeczka
czosnek - 2-3 duże ząbki
woda - 0,5 litra
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana - 1-2 łyżeczki

Przygotowanie:

Ugotować spagetti zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania spagetti jest wystarczająca ilość czasu na przygotowanie sosu.

Do garnka z 0,5l wody dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy (oprócz czosnku) i zagotować. Garnek zestawić z ognia. W niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i powoli wlać do garnka z sosem jednocześnie mieszając aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać rozdrobniony w wyciskarce albo drobno posiekany czosnek. Na koniec dodać oliwę. Dosolić do smaku.

Po rozłożeniu na talerze ugotowanego spagetti polać sos i posypać startym wcześniej na drobnej tarce serem Parmezanem.
Nadesłał(a) ankar, dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: