Cymes z marchwi i jabłek
Cymes to potrawa żydowska, "każdy rodzaj słodkiego gulaszu. Zazwyczaj jest koloru pomarańczowego i w jego skład wchodzą marchewka, słodkie pomidory i/albo suszone śliwki. Wiele różnych dań jest nazywane cymesem. [..] Cymes powszechnie jedzony jest w Rosz-Haszana (Żydowski Nowy Rok) ponieważ jest słodki i symbolizuje nasze nadzieje na słodszy nowy rok" - za Jewish Cooking
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
4 szkl. utartej marchwi
kasza jęczmienna - 1 łyżka
3/4 szklanki startych jabłek
3 łyżki masła
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Utrzyj ok. litra marchwi na drobnych oczkach, dodaj do tego łyżkę jęczmiennej kaszy i 3/4 szklanki jabłka startego na grubych oczkach, dodaj 3 łyżki masła i podlej 1/2 szklanki wody.
Wsyp na to 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 2 cukru i 1/2 soli.
Wszystko to trzeba wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim, przykryć i dalej dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godz. W razie potrzeby podlewać wodą i mieszać kilkakrotnie.
Wskazówki i uwagi:
Sadze, ze latwo zmienic przepis na wersje wegańska, zamiast masła można dodac oliwy lub oleju, a zamiast cukru np. słodu. Za
Jewish Cooking: "Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go około jedną filiżanką rodzynek albo suszonymi śliwkami."
Twoje zapiski: