puszka.pl - pysznie!

Sałatka brokułowa z (tofu)fetą i czosnkowymi płatkami migdałowymi

Ewa: "Sałatka podana była na zimno (z lodówki), ale wydaje mi się, że taka od razu przygotowana, jeszcze ciepła, też będzie pyszniasta. Gorąco polecam, wychodzi rewelacja!"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 duży brokuł lub 2 mniejsze
feta lub tofu-feta (czyli tofu sałatkowe)
oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana)

paczka płatków migdałowych
ząbek czosnku
sól
olej/ oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy tak, aby pozostały lekko twarde - najlepiej na parze. Układamy na półmisku, na to kruszymy fetę (sporo) i polewamy oliwą z oliwek.

Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy ogień, dodajemy roztarty z solą ząbek czosnku, chwilkę podsmażamy, dodajemy płatki migdałowe i rumienimy pięknie. Rumianymi i jeszcze ciepłymi płatkami posypujemy brokuły z fetą.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego na pl.rec.kuchnia przez Ewę

Twoje zapiski: