Sałatka brokułowa z (tofu)fetą i czosnkowymi płatkami migdałowymi
Ewa: "Sałatka podana była na zimno (z lodówki), ale wydaje mi się, że taka od razu przygotowana, jeszcze ciepła, też będzie pyszniasta. Gorąco polecam, wychodzi rewelacja!"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 duży brokuł lub 2 mniejsze
feta lub tofu-feta (czyli tofu sałatkowe)
oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana)
paczka płatków migdałowych
ząbek czosnku
sól
olej/ oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy tak, aby pozostały lekko twarde - najlepiej na parze. Układamy na półmisku, na to kruszymy fetę (sporo) i polewamy oliwą z oliwek.
Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy ogień, dodajemy roztarty z solą ząbek czosnku, chwilkę podsmażamy, dodajemy płatki migdałowe i rumienimy pięknie. Rumianymi i jeszcze ciepłymi płatkami posypujemy brokuły z fetą.
Twoje zapiski: