Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami
Aneta: "Najsmaczniejsze są cieplutkie, ale śmiało można jeść zimne."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
farsz:
1/2 kg pieczarek
3-4 cebule
1 marchewka
ew., jak ktoś lubi, odrobinę kapusty kiszonej (tak do smaku)
sól
inne przyprawy wg. smaku
ciasto:
4 szklanki mąki
60 g drożdży
2 łyżeczki cukru lub słodu
1 jajko lub w wersji wegańskiej łyżka mąki sojowej
4 łyżki oleju
łyżeczka papryki
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
Przygotowanie:
Farsz:
Pieczarki, cebulę i marchewkę drobno posiekać (ja rozdrabniam to w robocie). Cebulkę zeszklić na oleju, dodać marchewkę, a następnie pieczarki. Wszystko razem podsmażyć, doprawić do smaku. W zasadzie farsz można zrobić wg własnego uznania.
Ciasto:
Drożdże rozrobić z cukrem, a z pozostałych składników zagnieść ciasto. Następnie dodać rozrobione drożdże, wyrobić, ciasto odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.
Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się zarumieniły. Uprzedzam, że bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie przypaliły.
Twoje zapiski: