Baklazany kiszone faszerowane 1
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
10 kg baklazanow
8 kg marchwi
40 dag pasternaku
20 dag korzeni selera
20 dag korzeni pietruszki
1,1 kg cebuli pokrojonej w plasterki
ostra papryka w proszku
Zalewa:
6 l wody
30 dag soli
300 ml octu 6%
5 dag cukru
Przygotowanie:
Dojrzale, niezbyt duze baklazany umyc, obciac pozostalosc ogonka i namoczyc na 2-3 godz. w slonej wodzie, aby pozbyc sie goryczy.
Nastepnie umyc je w zimnej biezacej wodzie.
Kazdy baklazan przekroic wzdluz i napelnic farszem warzywnym.
Potem ulozyc je w naczyniu w pozycji pionowej, ale niezbyt scisle jeden obok drugiego i zalac zalewa. Po 4-5 dniach od fermentacji baklazany nalezy przeniesc do piwnicy. Do jedzenia sa gotowe po uplywie co najmniej miesiaca.
Farsz:
Oczyscic korzenie marchewki, pasternaku, selera i pietruszki, umyc, pokroic na "slomke" ("zapalki") i podsmazyc na oleju tak, aby byly lekko twarde.
Cebule pokroic na plasterki i rowniez podsmazyc na oleju.
Polaczyc wszystkie skladniki, wymieszac, dodac papryki w proszku, ostudzic i nadziewac baklazany.
Twoje zapiski: