Kasza jaglana - jak gotować
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
2,5 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
ew. trochę oleju
Przygotowanie:
Wziąć wodę i kaszę w proporcji 2,5:1. Kaszę dobrze jest uprzednio uprażyć. Praży się ją na suchej patelni, na nie za dużym gazie, mieszając co jakiś czas. Pod koniec prażenia można pokropić olejem. Jak będzie gotowa to zapachnie ładnie w kuchni. Nie może zmienić koloru!
Zalać kaszę wodą (można wrzątkiem), osolić, zamieszać. Gotować na większym ogniu aż zacznie bulgotać. Zmniejszyć gaz na minimum, najlepiej na najmniejszym palniku, i gotować aż kasza będzie sypka i wchłonie całą wodę (ok. 15 min. czyli trochę dłużej niż kasza gryczana).
Wskazówki i uwagi:
Uwaga: nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania! Tak samo jak przy gotowaniu ryżu i
kaszy gryczanej, między ziarenkami utworzą się kanaliki, którymi będzie uchodzić gorące powietrze, co pozwoli na samoregulację temperatury przy dnie. Jeśli jednak spanikujemy, to będziemy już musieli mieszać cały czas, co chwila, aż kasza się ugotuje. Tylko po co dodawać sobie pracy? :)
Twoje zapiski: