Mus czekoladowy
To puszysta pianka podawana na zimno jako samodzielne danie deserowe bardzo pasujące do kawy. Do zrobienia musu potrzeba jedynie dwóch składników: ciemnej czekolady i świeżych jajek. Wykonanie jest również mało skomplikowane, natomiast efekt końcowy wyjątkowo udany. Deser powinno przygotować się na dzień przed planowanym spożyciem i nie przetrzymywać dłużej niż dwa dni w lodówce, ze względu na zawartość świeżych jajek. Zresztą deser jest tak dobry, że ten problem nie powinien się pojawić.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
200 g czarnej czekolady (zawartość kakao: 70%)
6 jajek
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić na kuchence w garnku wstawionym do większego garnka z wodą lub w mikrofali. Pozostawić do ostygnięcia.
Sparzone jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek.
Przestudzoną płynną czekoladę wlać do żółtek i wymieszać na gładką masę.
Z białek ubić sztywną pianę dodając małą szczyptę soli.
Delikatnie wymieszać pianę z masą czekoladowo-jajeczną. Jest to najbardziej pracochłonny etap przygotowania musu.
Jednolitą, puszystą masę wlać do salaterki lub pojedynczych foremek, przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Twoje zapiski: