puszka.pl - pysznie!

Sałatka ogórkowo-twarogowa

Delikatna to sałatka o bardzo oryginalnym smaku, mimo iż z banalnych składników.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

Sałatka:
półtora długiego, zielonego górka
1 średniej wielkości por - sama biała część
kawałek zwartego twarogu - około 20 dag
kilka liści sałaty
garść niezbyt drobno posiekanego szczypiorku

Sos:
4 łyżki gęstej śmietany
sok z połowy cytryny
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Najpierw zabieram się za ogórka - myję go dokładnie i jeśli skóra nie za bardzo twarda, nie obieram i kroję w skośne, cienkie plastry, owe plastry solę i odstawiam na bok.

Pora myję jeszcze dokładniej niż ogórka i kroję na bardzo, ale to bardzo cieniutkie plasterki.

Twaróg kroję na kawałki 1 cm na 1 cm.

Sos przyrządzam poprzez dokładne wymieszanie jego wszystkich składników.

Teraz wcześniej przygotowane plastry ogórków delikatnie odciskam i odlewam powstały z nich sok, dodaję do nich pora i twaróg oraz sos i delikatnie mieszam tak, by twaróg się za bardzo nie porozwalał.

Na dużym talerzu układam liście sałaty i na nie wykładam wymieszane składniki i posypuję szczypiorkiem.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie lubicie dużo kalorii, do sałatki możecie użyć chudego twarogu i zamiast śmietany jogurt.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: