puszka.pl - pysznie!

Risotto warzywne z marchewką, porem i selerem naciowym


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 5 osób

1,5 szklanki ryżu arborio
szczypta szafranu
średniej wielkości cebula
2 marchewki średniej wielkości
biała część pora średniej wielkości
2 łodygi selera naciowego

około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być z kostki
2 czubate łyżki masła
1 łyżka oliwy do smażenia
świeżo zmielony pieprz
spora garść startego parmezanu

Przygotowanie:

Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Marchewkę obieram i kroję w kostkę o boku 1 cm. Pora myje dokładnie, następnie przekrawam wzdłuż i kroję na półplasterki o grubości 0,5 cm. Seler naciowy kroję na ukośne plasterki o grubości 1 cm.

Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę i pokrojone warzywa i smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając, na średnim ogniu. Powinny być zupełnie surowe w środku, z zewnątrz zaś lekko szkliste. Dodaję ryż, smażę i mieszam do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.

Dodaję szklankę bulionu, szafran i mieszam potrawę. Gotuję na średnim ogniu w zasadzie cały czas mieszając. Stopniowo dodaję pozostały bulion - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu. Na początku gotowania dodaję po pół szklanki bulionu, zmniejszając następnie porcje dodawanego płynu.

Po około 15 minutach takiego gotowania czas by spróbować risotto - jeśli ryż jest jeszcze twardy, znak, ze należy dodać trochę bulionu i pogotować, jeśli jego twardość jest w sam raz, dodaję parmezan, odrobinę pieprzu, mieszam, odstawiam na bok na kilka chwil.

Podaję posypany dosłownie kilkoma kawałeczkami natki pietruszki - tak tylko dla dekoracji.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: