paczka makaronu spaghetti
5 słusznych ząbków czosnku
papryka chilli
dwie łyżki oliwy do smażenia
sól
pieprz (opcjonalnie)
do posypania: parmezan lub utarte migdały (bez skórki)
Przygotowanie:
Od nastawienia wody w dużym garze do ugotowania makaronu, do jego podania minie tyle minut, ile się makaron ma gotować - jak spaghetti grube - to około 8-10 minut. Makaron nie powinien być rozgotowany.
Czosnek obieram i dosyć drobno siekam. Z papryki chilli usuwam ogonek i ziarenka ze środka. Papryczkę siekam na najdrobniejsze kawałeczki, na jakie mi się uda.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i papryczkę. Smażę bardzo krótko, cały czas mieszając - czosnek nie może się ani trochę spalić - chodzi tylko o wydobycie z niego i papryczki całego aromatu. Czosnek i papryczkę solę, pieprzę.
Makaron odcedzam i wrzucam na patelnię - mieszam i wykładam na talerze. Każdą porcje posypuję dużą ilością startego parmezanu.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka! (z małą modyfikacją)