puszka.pl - pysznie!

Piernik po szlachecku na miodzie

Z oryginalnego listu ciotki do siostrzenicy - panny na wydaniu, data listu nie do odczytania.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

1 litr miodu
45 dag mąki
9 jajek
garść smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mościa Panno, piernik ten - smakowitość wielka, a prosty on Ci w robieniu, oj prosty.
Musisz Wać Panna podgrzany miód ucierać w makutrze tyle czasu, co by Ci on kolor na biały zamienił.
A teraz już tylko mąki należną ilość dosypać i zali 30 minut ucierać.
Jaja rozbić, oddzielnie żółtka w misce umieścić, a białka na pianę przeznaczyć.
Do miodu z mąką, żółtka ostrożnie Panna wkładać będziesz i dalej ucierać.
Jak już wszystkie żółtka wetrzesz, to masę z białek dodasz i słuszną garść skórki pomarańczowej wrzucisz, zamieszasz ino lekko, ciasto gotowe otrzymasz.
Teraz na blachę je wylejesz i w dobrze nagrzanym piecu upieczesz.

Jeno ostatnia czynność Ci już Wać Panna pozostała.
Upieczony piernik na małe kwadraty pokroisz i do wysuszenia do nie gorącego pieca włożysz, aby co nie co je wysuszyć.
Teraz ino gości ze swatami czekać będziesz, a jeśli nadjadą - stół nakrywać, aromatyczną kawę parzyć i pierniki miodowe na stół podawać będziesz.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: