30 dag mrożonych brokułów
20 dag makaronu
5 dag migdałów (płatki!)
natka pietruszki
sól
pieprz
sos serowy: 8 dag żółtego sera
3 łyżki masła
1 cebula
4 łyżki mąki
1,5 szklanki bulionu
2/3 opak. gęstej śmietany
Przygotowanie:
Brokuły gotować w osolonym wrzątku 10-15 min. Ugotować makaron. Migdały zrumienić na suchej patelni.
Na patelni stopić masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mąkę, zrumienić. Zalać bulionem, dodać śmietanę, starty żółty ser, wymieszać aż ser się roztopi.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć brokuły, makaron, prażone migdały, zalać sosem serowym i posypać natką pietruszki (natkę namoczyć wcześniej w oleju). Piec w 200°C przez ok. 20 min.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka! Przepis nadesłany przez: Barbara Jędrychowska