Cebula po włosku - smażona z serem, jajkami i szczypiorkiem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
2 duże cebule
200 g żółtego sera
4 jaja
szczypiorek
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia (oliwa)
sałata jako przybranie
Przygotowanie:
Sprawnymi i szybkimi ruchami zrzucam szeleszczące łupiny. Nagą cebulę kładę na desce i ostrym nożem kroję w plastry. Jajka gotuję na twardo i siekam na drobne kawałki. Ścieram ser na wiórki, szczypiorek kroję drobno.
Następnie zrumieniam cebulę na tłuszczu. Gdy przestygnie, mieszam ją z serem, jajkami i szczypiorkiem, doprawiam solą i pieprzem.
Tak powstałą masę nabieram łyżką i niewielkie porcje kładę na rozgrzaną oliwę. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Podaję na liściach sałaty.