puszka.pl - pysznie!

Cykoria zapiekana z parmezanem

Danie o zdecydowanym, goryczkowatym smaku.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 raczej większe cykorie
spora garść startego parmezanu
łyżka tartej bułki
pół łyżki masła
sok z połowy cytryny
sól
świwżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Cykorie obieram z wierzchnich, niezbyt ładnych liści. Przekrawam wzdłuż na połówki i wycinam głąb, który jest gorzki - staram się go tak usunąć, by cykorie się za bardzo nie porozwalały. Od razu spryskuję sokiem z cytryny, dzięki temu nie zmienią swoje koloru. Cykorie gotuję na parze prze 2-3 minuty - w zasadzie powinny zostać prawie surowe.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam w nim cykorie, solę, pieprzę, posypuję parmezanem i na końcu tartą bułką.

Zapiekam przez 10 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni - aż ser się rozpuści, a bułka zbrązowiej.

Wyśmienicie smakuje z ziemniakami zapiekanymi w mleku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: