4 raczej większe cykorie
spora garść startego parmezanu
łyżka tartej bułki
pół łyżki masła
sok z połowy cytryny
sól
świwżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Cykorie obieram z wierzchnich, niezbyt ładnych liści. Przekrawam wzdłuż na połówki i wycinam głąb, który jest gorzki - staram się go tak usunąć, by cykorie się za bardzo nie porozwalały. Od razu spryskuję sokiem z cytryny, dzięki temu nie zmienią swoje koloru. Cykorie gotuję na parze prze 2-3 minuty - w zasadzie powinny zostać prawie surowe.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam w nim cykorie, solę, pieprzę, posypuję parmezanem i na końcu tartą bułką.
Zapiekam przez 10 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni - aż ser się rozpuści, a bułka zbrązowiej.
Wyśmienicie smakuje z ziemniakami zapiekanymi w mleku.