puszka.pl - pysznie!

Kalafior w piwnym cieście

Wegetariański Piwosz się ucieszy. A do tego potrawa godna szybkości rewolwerowca.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

kalafior
olej do smażenia

ciasto:
1 szklanka mąki
2 jaja
3/4 szklanki jasnego piwa
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora rozrywam na różyczki. Głąba odkładam - przyda się do innych celów. Następnie myję kalafiora i wkładam do garnka na 4-5 minut, aby się ugotował na pół twardo.

W czasie, gdy kalafior się gotuję, wrzucam do miksera składniki ciasta, naciskam czerwony guzik i po chwili wszystko jest zmiksowane.

Rozgrzewam oliwę, maczam kalafiora w cieście i po kolei wrzucam na patelnię. Smażę na złoty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Lubię jeść je same maczane w jakimś ostrym sosie.

Doskonale też smakuje jako dodatek do ziemniaków, ryżu albo z pomidorami. No i oczywiście popijam zimnym piwem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: