2 główki kapusty pekińskiej
400 g ziemniaków
3 cebule
2 łyżki oliwy do smażenia
mała puszka pomidorów w zalewie
łyżka maggi w płynie (można zastąpić sosem sojowym)
cukier
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kapustę czyszczę, usuwam uszkodzone liście. Następnie przecinam na pół i kroję w paski. Obieram ziemniaki i kroję w spore kawałki (kostkę). Obieram cebulę i siekam na drobne kawałeczki.
Podsmażam w rondlu cebulę, dodaję ziemniaki i smażę przez kilka minut. Następnie wrzucam kapustę i dolewam odrobinę wody. Chwilkę razem duszę do momentu jak odparuje woda. Wrzucam pomidory w zalewie i maggi. Duszę około 30 minut co jakiś czas zaglądając, czy aby nie wyparowała woda i danie się nie przypala. Po tym czasie potrawa jest gotowa. Pod koniec dodaję przyprawy do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku można pod koniec duszenia dodać też grzyby. Najlepiej smakuje ze zsiadłym mlekiem.