puszka.pl - pysznie!

Kapusta pekińska duszona z ziemniakami

Proste i wykwintne danko.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 główki kapusty pekińskiej
400 g ziemniaków
3 cebule
2 łyżki oliwy do smażenia
mała puszka pomidorów w zalewie
łyżka maggi w płynie (można zastąpić sosem sojowym)
cukier
pieprz
sól

Przygotowanie:

Kapustę czyszczę, usuwam uszkodzone liście. Następnie przecinam na pół i kroję w paski. Obieram ziemniaki i kroję w spore kawałki (kostkę). Obieram cebulę i siekam na drobne kawałeczki.

Podsmażam w rondlu cebulę, dodaję ziemniaki i smażę przez kilka minut. Następnie wrzucam kapustę i dolewam odrobinę wody. Chwilkę razem duszę do momentu jak odparuje woda. Wrzucam pomidory w zalewie i maggi. Duszę około 30 minut co jakiś czas zaglądając, czy aby nie wyparowała woda i danie się nie przypala. Po tym czasie potrawa jest gotowa. Pod koniec dodaję przyprawy do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku można pod koniec duszenia dodać też grzyby. Najlepiej smakuje ze zsiadłym mlekiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: