puszka.pl - pysznie!

Kaszankowa papryka - faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i oliwkami

Doskonały pomysł na paprykę. Wyśmienite na lekki obiad lub na kolację.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 duże papryki (zielone lub kolorowe)
szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
ćwierć kilograma twarogu
spora garść posiekanych oliwek (kolor oliwek zależy od gustu)
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
oliwa (ale nie extra vergine) lub masło

Przygotowanie:

Kilka dużych, dorodnych papryk myję. Następnie ostrym i cienkim nożykiem nacinamy w okolicach ogonka trzymającego warzywo tak, aby zielona nóżka naszej papryki miała elegancki i nie poszarpany kołnierz. Delikatnie przez otworek usuwamy niejadalną zawartość papryki.

Farsz przyrządzamy z kaszy gryczanej i białego sera starannie oba składniki mieszając. W wersji dietetycznej może być chudy twaróg. Aby farsz miał swój niepowtarzalny smak, dodajemy sporą garść posiekanych oliwek oraz kilka ząbków czosnku. Taki farsz doprawiamy szczyptą soli, starannie mieszamy i pakujemy do bombowych papryk.

Na koniec bierzemy nóżkę papryki z kołnierzykiem i starannie zatykamy wlot naszej bomby. Zapiekamy na jakiejś blasze od czasu do czasu polewając oliwą lub, w wersji polskiej, ludowej, smarując masłem. Czas zapiekania to kilkanaście minut.

Gdy już nasze cudo dojrzeje, układamy na talerzu i wcinamy bez żenady oblizując się językiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: