puszka.pl - pysznie!

Bardzo prosta i szybka zupa z soczewicy (z koncentratem i czosnkiem)

Jeśli ktoś lubi ostre potrawy może dodać chili, zupa jest pyszna z ziemniakami pokrojonymi w kostkę albo z chlebkiem pita.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

soczewica czerwona, ok. 100 g
mała puszka koncentratu pomidorowego
pomidor (opcjonalnie)
1 marchewka
ząbek czosnku
sól
pieprz
jarzynka albo inna przyprawa do zup

Przygotowanie:

Soczewica czerwona nie wymaga namaczania, więc można z niej coś przyrządzić stosunkowo szybko. Wsypujemy soczewicę do garnka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy ok. 20 minut. Soczewica zacznie pękać, a woda zacznie się robić mętna. Wtedy dodajemy puszkę koncentratu, przecieramy przez sitko pomidorka, kroimy na cztery części marchewkę, kroimy w plasterki czosnek i gotujemy wszystko ok. 15 minut.

Na końcu solimy, doprawiamy jarzynką i pieprzem. Zupa jest na tyle gęsta, że nie trzeba dodawać mąki.
Nadesłał(a) cubalibre, dnia: 2003-05-25 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: