puszka.pl - pysznie!

Kulebiak z ciasta ziemniaczanego nadziewany kapustą z suszonymi grzybami


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto ziemniaczne:
około 10-12 ziemniaków średniej wielkości czyli mniej więcej 1 kg
półtorej szklanki pszennej mąki
2 jajka
masło do wysmarowania blachy
sól

nadzienie:
około pół kilograma kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
jajko
2 łyżki oliwy
2 łyżki tartej bułki
dwie cebule średniej wielkości
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Najpierw grzyby - zalewam je dwoma szklankami wrzątku i odstawiam na kilkanaście minut. Następnie gotuję je na średnim ogniu przez około 20 minut, aż staną się miękkie.

Odcedzam, a wodę z gotowania zachowuję. Grzyby kroję na długi i cienkie kawałki. Kapustę zalewam kilkoma szklankami wody i gotuję do średniej miękkości, pod koniec gotowania dodaję wodę z gotowania grzybów.

Podczas gotowania kapusty obieram cebule, kroję na drobną kostkę i smażę na łyżce oliwy do jej zeszklenia.

Ugotowaną kapustę odcedzam, odciskam, dodaję grzyby, cebulę, przekładam na patelnie z pozostała oliwą i często mieszając smażę przez 2-3 minuty, tak by zupełnie odparować płyn. Studzę, dodaję tartą bułkę i jajka, mieszam - nadzienie jest gotowe.

Ziemniaki obiera, dokładnie myję, kroję na niezbyt duże kawałki i gotuję w osolonej wodzie do średniej miękkości. Ugotowane odcedzam i przeciskam przez praskę lub ugniatam na jednolitą masę. Kiedy wystygną trochę, dodaję mąkę, jajka, sól i mieszam dokładnie.

Żaroodporną formę smaruję masłem, z trzech czwartych masy ziemniaczanej układam na dnie i bokach warstwę o grubości około 2 cm, w tak powstałą formę nakładam nadzienie. Z pozostałego ciasta robię płaski placek i nim przykrywam kulebiak, dokładnie zalepiając wszelkie dziury.

Na tak przygotowany kulebiak wrzucam kilka sporych wiórków masła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut - kiedy wierzch jest zrumieniony, to czas by przygotowywać się do pałaszowania tego zaiste pysznego dania.

Wyśmienicie do niego pasuje czarowny barszcz, lub zwyczajowo już zimny kefir.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: