puszka.pl - pysznie!

Pasztet sojowo-soczewicowy


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

po szklance soczewicy i soi
3 jajka
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
3 cebule
pół szklanki tartej bułki
szczypta startej gałki muszkatałowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę i soję moczę na noc, następnie gotuję do miękkości.

Cebulę kroję i podsmażam na maśle, czosnek przeciskam przez praskę.

Ugotowaną soczewicę, soję i cebulę mielę przez maszynkę, dodaję czosnek, jajka, bułkę, połowę masła, dosmaczam i wszystko dobrze ucieram.

Blaszkę smaruję przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie masłem, napełniam masą, posypuję wiórkami masła, przykrywam folią i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Można podawać na zimno lub na gorąco z sosami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: