Ciasto waniliowe z czekoladą
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
cukier waniliowy
7 jajek
szczypta soli
60 d drobno pokrojonej czekolady
60 g rodzynek
+ polewa czekoladowa
+ 25 g orzeszków pistacjowych
Przygotowanie:
75 g cukru i cukier waniliowy utrzeć z 1 jajkiem, 6 żółtkami i szczyptą soli na puszystą masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać do masy jajecznej. Dodać delikatnie mąkę. Na koniec wymieszać z pokrojoną czekoladą i rodzynkami.
Ciasto włożyć do formy o średnicy 20-25 cm. Piec 45-60 minut w temperaturze 190°C. Ozdobić polewą czekoladową i posiekanymi pistacjami.
Twoje zapiski: