puszka.pl - pysznie!

Pierogi ziemniaczane parmezanem mocno pachnące


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki

nadzienie:
kilogram ugotowanych ziemniaków
3 jajka
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
pół garści posiekanej mięty
10 dag masła
duża garść startego parmezanu

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.

Czas na nadzienie.

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.

Cebulę obieram i kroję na bardzo drobną kostkę. Szklę ja na oliwie do uzyskania ślicznej przezroczystości.

Cebulę, surowe jajka i przyprawy dodaję do ziemniaków i dokładnie mieszam.

I to wszystko!

Czas, by przyrządzić pierogi.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta, o wielkości pięści na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta, za pomocą dużej szklanki, wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedną warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od moementu ich wypłynięcia.

Ugotowane pierożki polewam roztopionym i spienionym masłem i od razu posypuję parmezanem. A dla większej piękności na górce pierogów kładę kilka listków mięty.

Pyyyyyyyycha!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: