puszka.pl - pysznie!

Placki ziemniaczane - wersja podstawowa

Klasyka. Przepyszna klasyka!


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

kilogram ziemniaków
2 cebule średniej wielkości
dwie czubate pszennej mąki
2 jajka
łyżeczka soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebule obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę na nim cebulę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Patelnię zdejmuję z ognia.

Ziemniaki obieram, myję i trę na największych oczkach w malakserze - po utarciu przypominają cienki makaron.
Do startych ziemniaków dodaję mąkę, jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.

Smażę cienkie placki na silnie rozgrzanym tłuszczu - są gotowe, kiedy lekko brązowe z obu stron.

Podaję silnie gorące. Jeśli muszę przygotować placki dla dużej liczby gości, przechowuję je pod przykryciem w lekko nagrzanym piekarniku. Ale najlepsze są oczywiście prosto z patelni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: