Sałatka z serem pleśniowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
salata, najlepiej mix salaciany (salata, marchewka, pomidor i ich przyjaciele) pestki pini, ewentualnie zamiast pini dyniowe lub slonecznikowe, miod, ocet balsamiczny, czerwone wytrawne, czosnek, olej z oliwek, no i gorgonzola
dresing: lampka wina czerwonego wytrawnego, 2-3 lyzki octu balsamicznego, duzy zabek czosnku, 2 lyzki miodu, 3-4 lyzki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Slata z przyjaciolmi jezeli jeszcze nie pokrojona to pokroic i wyplukac w biezacej wodzie zostawic by ocieklo.
Garsc pestek pini (ewentualnie dyniowe lub slonecznikowe) na goraca patelnie z odrobina oleju z oliwek zarumienic mieszajac - uwazaj latwo sie pala i czarne sa niedobre.
Zarumienione odsatawic do ostygniecia.
dresing:
w maly sloiczek jak od muszczardy, wlej mala lampke wina (czerwone wytrawne), dolej 2-3 lyzek stolowych octu balsamicznego, zmiazdrzony solidny zabek czosnku, dwie lyzki miodu zamknij szczelnie wieczkiem i dobrze wymieszaj
silnie wstrzasajac tak by sie miod rozpuscil, dolej 3-4 lyzki oleju z oliwek i jeszcze raz zamieszaj. Istotne by dodac olej na koncu bo inaczej miod sie
ciezko z olejem rozpuszcza.
Wystygniete pestki wysyp na salate z przyjaciolmi na to pokrusz obficie gorgonzola albo innym niebieskim (blue) serem, wstrzasnij mocna sloiczkiem z dresingiem i wylej zawartosc na to wszystko, dobrze wymieszaj...
Twoje zapiski: