puszka.pl - pysznie!

Kaszka kukurydziana z bakaliami i zieleninką

Śniadanie dla alergików.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kasza kukurydziana
zgniecione [*] płatki migdałowe (opcjonalnie, dla dzieci powyżej 1-go roku)
wiórki kokosowe
pokrojone drobno rodzynki
pokrojone drobno suszone morele
łyżka sezamu
zgniecione pestki słonecznika
zgniecione pestki dyni

2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
rzeżucha

Przygotowanie:

Kaszę kukurydzianą wsypać do garnka, dorzucić pozostałe składniki oprócz oliwy, zalać wodą i ugotować na małym gazie, mieszając w jednym kierunku do chwili gdy woda zostanie wchłonięta.

Następnie dodać oliwę, całość lekko przestudzić, posypać drobno posiekaną natką pietruszki i rzeżuchą (bo przecież Krecik, Puchatek, Bob budowniczy [niepotrzebne skreślić] uwielbiają takie zielone na swojej kaszce).

Wskazówki i uwagi:

[*] Migdały, pestki, orzechy, sezam dla małych dzieci powinny być uprzednio namoczone i (do 7 roku życia) zmielone (na przykład w młynku do kawy).
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: 2003-06-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis z mojego opracowania Tydzień z życia alergika

Twoje zapiski: