ryż basmati lub brązowy (dla starszych dzieci lub dorosłych)
soczewica (opcjonalnie dla dzieci powyzej 1-go roku)
brokuł
por
seler
marchewka
rzeżucha
zgniecione pestki dyni i słonecznika
oregano lub majeranek lub tymianek lub bazylia lub wszystko naraz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować (ryż basmati gotuje się dość krótko, brązowy raczej długo, przy czym basmati zawiera prawie tyle samo dobrego co ryż brązowy, a jest o niebo smaczniejszy i delikatniejszy), gdy soczewica jest już prawie miękka dorzucić startego pora i selera (nie dużo), następnie pestki i na koniec małe kwiatuszki brokuła, gdy wszystko jest już miękkie gaz wyłączyć, dolać łyżkę lub dwie oliwy, dosypać ziół i dorzucić drobno startą marchewkę (gotowana marchew znacznie obciąża trzustkę), wszystko wymieszać, lekko ostudzić, posypać rzeżuchą.