puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż basmati lub brązowy (dla starszych dzieci lub dorosłych)
soczewica (opcjonalnie dla dzieci powyzej 1-go roku)
brokuł
por
seler
marchewka
rzeżucha
zgniecione pestki dyni i słonecznika
oregano lub majeranek lub tymianek lub bazylia lub wszystko naraz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować (ryż basmati gotuje się dość krótko, brązowy raczej długo, przy czym basmati zawiera prawie tyle samo dobrego co ryż brązowy, a jest o niebo smaczniejszy i delikatniejszy), gdy soczewica jest już prawie miękka dorzucić startego pora i selera (nie dużo), następnie pestki i na koniec małe kwiatuszki brokuła, gdy wszystko jest już miękkie gaz wyłączyć, dolać łyżkę lub dwie oliwy, dosypać ziół i dorzucić drobno startą marchewkę (gotowana marchew znacznie obciąża trzustkę), wszystko wymieszać, lekko ostudzić, posypać rzeżuchą.
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: 2003-06-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis z mojego opracowania Tydzień z życia alergika

Twoje zapiski: