puszka.pl - pysznie!

Zupa jarzynowa z kalafiorem i zieloną soczewicą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica zielona
kalafior
kapusta
ziemniaki
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler [*])
ulubione zioła

ew. do posypania:
- natka pietruszki
- rzeżucha (dla dzieci od 10 mies.)
- rodzynki (dla dzieci od 8 mies.)

Przygotowanie:

Wstawić soczewicę, niech się gotuje. Warzywa zetrzeć na grubej tarce (pora i kapustę można posiekać nożem), wrzucić do gotującej się soczewicy, dodać ulubione zioła.

Gdy wszystko jest już miękkie można zmiksować, lekko ostudzić, posypać drobno startą marchewką, posiekaną natką, rzeżuchą i rodzynkami (wcześniej warto je sparzyć, żeby były miękkie).

Wskazówki i uwagi:

[*] Seler jest bardzo alergizujący i należy go wprowadzać bardzo pomału. Można odrobinę podać dziecku od 6 mies., ale nie powinny być to duże ilości.
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: 2003-06-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis z mojego opracowania Tydzień z życia alergika

Twoje zapiski: