Ziemniaczane talarki z sosem warzywno-pomidorowym
Dla alergików.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ziemniaki
olej do smażenia
dodatki:
- rodzynki
- koperek
- ogórek
sos pomidorowy:
włoszczyzna
ryż
pomidory (dużo)
łyżka oliwy z pestek winogron
zioła
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić (wody nie wylewać). Ugotować włoszczyznę razem z ryżem z dodatkiem wody z rodzynek. Gdy są miękkie, dodać obrane ze skórki pomidory i gotować tak długo, aż pomidory się rozpadną. Całość zmiksować, dodać łyżkę oliwy i ulubione zioła dziecka.
Ziemniaki ugotować (gdy są młode, najlepiej w skórce). Rozgrzać patelnię, posmarować oliwą i szybko przesmażyć pokrojone w talarki ziemniaki tak, by skórka była lekko chrupiąca.
Ziemniaki polać sosem-zupą pomidorową, całość posypać koperkiem, drobno startym ogórkiem i posiekanymi rodzynkami.
Twoje zapiski: