Bardzo zdrowa i pożywna sałatka kapuściana z fasolą i ogórkami kiszonymi
Surówkę należy jeść jako oddzielny posiłek, ponieważ zawiera białko (niełączliwe z węglowodanami!), zresztą można się nią bardzo nasycić i nie warto psuć sobie smaku niczym innym ;)
1/2 główki białej kapusty
1/2 szklanki (albo nieco więcej) suchej fasoli czerwonej lub białej
2 pomidory
2-3 duże ogórki kiszone
oliwa z oliwek
sól
dodatki (w miarę upodobań, potrzeb i posiadania składników):
- 1/2 papryki
- marchewka
- rzodkiewki
- czosnek
Przygotowanie:
Fasolę moczymy na noc, gotujemy rano, żeby zdążyć z surówką na obiad. Zostawiamy w wywarze, żeby się nie zeschła.
Kapustę ścieramy na tarce, pomidory i ogórki kroimy w kosteczkę, tak samo robimy z warzywami opcjonalnymi. Wrzucamy do dużej misy wszystko razem z fasolą (ale bez wywaru), solimy, możemy dodać czosnku (wg upodobania). Na koniec wlewamy oliwę (oby nie za dużo) i wszystko dokładnie mieszamy.
Wskazówki i uwagi:
W surówce lepiej wygląda czerwona fasola.
Podaną ilością surówki może się najeść jeden głodny weganin. Tym szybciej jeśli posługuje się łyżką stołową :)
Nadesłał(a) Ceceg,
dnia: 2003-06-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: super fajny człowiek, u którego zajadałam się tą surówką pierwszy raz :)