główka kapusty pekińskiej
woreczek ryżu
jedna cebula
ząbek czosnku
duży pomidor
mała puszka fasolki czerwonej (konserwowej)
mała puszka kukurydzy
sól
pieprz
sos winegret: oliwa + sok z cytryny w proporcji 3:1
sos jogurtowy: jogurt
odrobina musztardy
sól
ew. szczypta cukru
sok z cytryny
koperek lub szczypiorek
czosnek
Przygotowanie:
Poszatkować kapustę, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pomidora. Wszystko posolić i popieprzyć, wymieszać z sosem winegret i wstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie dodać ugotowany ryż, kukurydzę i fasolkę. Wymieszaną sałatkę polać sosem jogurtowym, doprawić wg uznania. Mniam.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli sałatka ma służyć jako danie główne, można użyć dwóch woreczków ryżu.
Nadesłał(a) ~ankaalka@wp.pl,
dnia: 2003-06-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.