2 młode, akuratne cukinie
1 większa cebula
5 większych pieczarek
1 większa papryka - czerwona albo po kawałku z różnych kolorów
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
3/4 szkl. kaszy kuskus
200 g sera żółtego - najlepiej taki mocniejszy i żeby się dobrze topił!
kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia
ziele angielskie
zioła prowansalskie
sól
pieprz
jarzynka
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odkroić końcówki (ale troszkę) i gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Ostudzić zimną wodą, rozciąć wzdłuż na pół i wyjąć ze środka miąższ tak aby ścianki miały niecały 1 cm grubości.
W międzyczasie pokroić w kostkę pozostałe warzywa. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i zioła prowansalskie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć jakieś 3-5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i ponownie chwilkę dusić. Dodać czosnek, bazylię i całą resztę przypraw.
W czasie duszenia warzyw przygotowujemy kuskus - zalewamy go wrzątkiem z dodatkiem łyżki oliwy i jarzynki tak, aby poziom wrzątku w miseczce był jakieś 3-5 mm nad kaszą. Po 5 minutach wsypujemy go do uduszonych warzyw i mamy super farsz!
Puste cukinie posypujemy solą i pieprzem, nakładamy dużo farszu i posypujemy utartym serem żółtym. Wszystko układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i zapiekamy jakieś 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Bardzo ważne - naczynie żaroodporna ma być przykryte, bo inaczej nam wszystko wyschnie.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli ktoś chce, może do duszenia warzyw wykorzystać pozostałość po wydrążeniu cukinii - też pycha i nic się wtedy nie marnuje.
Farsz można urozmaicać dodając inne warzywa tj. kukurydza, oliwki, brokuły - co się tam komu zachce.
Nadesłał(a) Agula,
dnia: 2003-06-25 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.