sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu lub oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
jarzynka
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i wkładamy do dość dużej salaterki. Wyciskamy na kapustę cytrynę i posypujemy solą (niedużo). Mieszamy. Paprykę przekrawamy na pół (wzdłuż), wycinamy nasiona i kroimy w cieniutkie plasterki ostrym nożem. Dodajemy do kapusty. Marchewkę myjemy i ścieramy na jak najgrubszej tarce do kapusty.
W kubeczku przygotowujemy sos: śmietana + majonez + czosnek + jarzynka + pieprz. Zamiast takiego sosu możemy dać po prostu łyżkę oliwy, wycisnąć czosnek i przyprawić. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.
Wskazówki i uwagi:
Dobre na kolację jako samodzielne danie, a także jako surówka do obiadu. Przepis przerobiony na wege.
Nadesłał(a) Kurczak,
dnia: 2000-08-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.